Güney Afrika’da Ne Yenir, Ne İçilir?
Güney Afrika’da ne yenir sorusu, bolluk ve uçsuz bucaksız
okyanusların yemek kültürüne etki ettiği topraklar için biraz basit kalmaktadır.
Yemek yaparken eski kültürlerinden vazgeçemeyen Güney Afrika, çok lezzetli ve
çok çeşitli menülere sahiptir. Bolluktan bahsederken ufak bir uyarı yapmak
gerekirse, gideceğiniz restoranlarda ki menülerin büyüklüğü sizleri
korkutmasın. Zira ülkemizde ki gibi paket yaptırma imkanına da sahipsiniz.
Şehrin içerisinde en kaliteli
restoranlardan, fast-food a kadar her türlü yemeğe ulaşma imkanına sahipsiniz. Güney
Afrika Cumhuriyeti’nde genel olarak İtalyan, Fransız ve Çin mutfağı daha
yaygındır. Fakat Johannesburg şehri bu açıdan diğer şehirlere göre daha geniş
bir yemek kültürüne sahiptir. Kafe adını taşıyan yerler sizi yanıltmasın. Güney
Afrika kafelerinde paket yiyecek ve içecek alabilirsiniz, ama kahve keyfi
yapmak için oturabileceğiniz yerler çok nadir bulunmaktadır.
Her nedense en pahalı olanlar
hariç, bütün otellerde kahvaltı ücrete dahildir. Dahil değilse, taze meyve ve
meyve suyu, sıcak veya soğuk mısır gevreği, ringa veya tütsülenmiş balık, bacon
veya sosis, kızarmış ekmek ve küçük ekmek, tereyağı ve reçelden oluşan bir
kahvaltının gayet fiyatı uygundur. Doğal parklarda ise kahve veya çayı gün
doğarken, hatta daha önce alıp sabah kahvaltısından önce vahşi yaşamı izleyerek
yudumlamak paha biçilemez.
Balık ve Deniz Ürünleri
Snoek |
Güney Afrika’da ne yenir derseniz
tabi ki ilk tercihlerinizden biri de deniz ürünleri olacaktır. Limandaki
restoranların doluluğu size yemeklerin lezzeti hakkında kısa bir fikir
verebilir. Bu konuda uzmanlaşmış olsun olmasın, çoğu restoranın menülerinde okyanustan
elde ettikleri taze deniz ürünleri bulunuyor. Kap sombalığı, Avrupa ve Kuzey Amerika sombalığından farklı, lezzetli,
beyaz etli bir balıktır. Kingklip
kocaman, etli bir balıktır ve filetosu enfes olmaktadır. Snoek ise soğuk
sularda yetişen bir balık türüdür. Tütsülenerek yemek öncesi veya kızartıldıktan
sonra ana yemek olarak servis edilir. Steenbras çipuraya benzer.
Pharlemeon |
Kabuklu deniz hayvanları arayıp
bulamayacağınız kadar güzeldir. Midye, perlemoen (denizkulağı), büyük karides
(son zamanlarda genellikle Avustralya’dan ithal edilir). Yerli kerevides
enfestir. İstiridyeler üzerine sıcak sos dökülmüş olarak servis edilebilir ve
eğer istiyorsanız mutlaka önceden belirtmeniz gerekmektedir.
Et Çeşitleri
Güney Afrika'nın en favori ve
beğenilen yemekleri arasında “top one” diyebileceğimiz braaivleis (barbeküde et)’i kesinlikle denemelisiniz. Bahçe veya
piknik mangalında hazırlanan bir ziyafettir. Bu işi genellikle erkekler yapar
ve yaptıkları işi de çok ciddiye alırlar. Bu amaçta özel etler satılır ve
kalitesine göre özel kömür seçilir.
Braai |
Eğer şansınız yaver giderse bir Braai
ziyafetine davet edilebilirsiniz fakat, etleri ve odunu satın alarak doğal
yaşam park alanlarında bulunan barbeküleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, birçok
biftek restoranı açık havada alacağınız lezzete yakın güzel servisler sunar. İsteseniz
de istemeseniz de, aşçı etleri barbekü sosunda ızgara yapar. Mönüde genellikle
başka soslar da yer alır, “maymun guddesi“ acı yemeye bayılanların yardımına koşmaktadır.
Biftek restoranları ve diğer
restoranlarda kuzu, dana, domuz, kümes hayvanları ve av eti gibi birçok çeşit
bulunur. Bütün servislerin yanında, tabakta patates (genellikle kızartılmış
veya fırınlanmış) ya da daha az yaygın olarak pilav ve haşlanmış sebze
(bezelye, brokoli, havuç, mantar, kabak, balkabağı) ya da mısır yer alır.
Biftek restoranları ve başka bazı restoranlarda da Amerikan tarzı salata
barları bulunur.
Yerel Lezzetler
Boerewors |
Geleneksel Güney Afrika et
yemeklerini ve özellikle Kap'ın kayısı, badem, chutney ve keskin köri sosuyla
harmanlanmış et yemeğinin tadına bakmadan ayrılmayın. Boerewors, sığır ve domuz eti olarak farklı çeşitlere sahip bir
çeşit sosistir. Hot dog tarzı yiyecekleri seviyorsanız kaçırmayın derim. Bredie
ise, koyu domates sosunun kuşbaşı koyun etiyle kavrulmasından yapıla bir yahni
çeşididir. Sirke, sarımsak, köri ve kayısı ile terbiye edilmiş kuşbaşı kuzu
etiyle pişirilmesi sonucunda ortaya çıkan sasatie, Güneydoğu Asya'nın sate'sine
benzeyen leziz bir kebap çeşididir. Yerel lezzetlerin arasında tütsülenmiş
domuz etini de unutmamak gerekir.
Kurutulmuş et dilimleri olan biltong,
soğutucuların olmadığı dönemlerde yiyeceği koruyabilmek ve yolculuk esnasında
taşıyabilmek için yapılırdı. Günümüzde lezzeti çok beğenilir ve impala etinden
devekuşu etine kadar pek çok türü vardır .
Biltong |
Tatlılar
Eğer hala yiyecek yeriniz varsa,
elmalı pasta, melktert (üzeri hafif ve ince kremayla kaplı küçük pasta),
cheesecake veya İngiliz tarzında trifle (üzeri meyve, fındık, kremalı kek)
alabilirsiniz. Arkasından, küçük tatlı ananaslar, elma, üzüm, farklı çeşitlerde
muzlar ve naartjie (narenciye) gibi taze meyveler bulabilirsiniz. Gerçek meyve
lezzetlerinden yapılmış ev yapımı dondurmaların da tadına bakın.
Melktert |
Brie, camembert, cheddar, gouda,
mozzarella ve başka birçok Avrupa peynirinin harika Güney Afrika versiyonları,
fiyatlarının daha ucuz olmasından başka asıllarından ayrılmayacak kadar
lezizdir.
Tatlınızı bitirmeden önce, garson
hesabı getirebilir. Bu kalkmanız gerektiği anlamına gelmez. Çünkü Güney
Afrikalılar bizler gibi yemekten sonra masada pek oyalanmıyorlar.
Şaraplar ve Diğer İçkiler
Kap şarapları uzun bir geçmişe
sahiptir. İlk yerleşimciler klasik üzüm çeşitlerini ektiler, 1880 yıllarında
Avrupa bağlarım vuran salgın hastalık Güney Afrika’yı da etkiledi ve ülkedeki
üzüm bağlan dayanıklı Amerikan aşısıyla büyük ölçüde yenilendi.
Beyazlar için Riesling, Chardonnay,
Sylvaner, kırmızılar içinse Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Gamay ve Merlot hala
en yaygın üzüm çeşitleridir. Bunlara ek olarak iki tane de yerli Güney Afrika
çeşidi vardır: Steen, tatlı ve orta sertlikte beyaz şarap, rosé ve şampanya
tarzı şarapların yapımında kullanılan bir üzümdür, Diğeri, Pinot Noir ve
“Hermitage” (Cinsault) arasında bir tadı olan ve sek şarap yapımında kullanılan
Pinotage'dır.
Şaraptan başka, Avrupa tarzı bira
(çok soğuk servis edilir), iyi bilinen hafif içki markaları (soğuk içecekler),
ve maden suları bulunur. Taze sıkılmış veya pastörize meyve suları çok
lezzetlidir. Guavu, limon, mango, kayısı, Şeftali ve armut karışımlarından
yapılan egzotik içecekleri de deneyebilirsiniz. İçmek İçin musluk suyu
İsteyebilirsiniz, her yerde içilebilir.
Not: Çoğu restoranın şarap ve
alkollü içki ruhsatı yoktur ve bu nedenle Önceden kontrol etmenizde fayda var.
Güney Afrikalılar ruhsatı olmayan restoranlara kendi şaraplarını kendileri
götürürler. Eğer yanınızda yoksa, yakındaki bir dükkandan şarap alabilmeyi
düşünmeyin, çünkü dükkanlar genellikle sadece normal alışveriş saatlerinde
açık. Pazarları kapalıdır.
Eğer konaklama, restoranlar veya
nereleri gezebileceğiniz hakkında bilgi almak isterseniz yorum bölümünden
sorularınızı iletebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder