19 Ağustos 2015 Çarşamba

Güney Afrika'da Ne Yemeli?

Güney Afrika’da Ne Yenir, Ne İçilir?

Güney Afrika’da ne yenir sorusu, bolluk ve uçsuz bucaksız okyanusların yemek kültürüne etki ettiği topraklar için biraz basit kalmaktadır. Yemek yaparken eski kültürlerinden vazgeçemeyen Güney Afrika, çok lezzetli ve çok çeşitli menülere sahiptir. Bolluktan bahsederken ufak bir uyarı yapmak gerekirse, gideceğiniz restoranlarda ki menülerin büyüklüğü sizleri korkutmasın. Zira ülkemizde ki gibi paket yaptırma imkanına da sahipsiniz.

Şehrin içerisinde en kaliteli restoranlardan, fast-food a kadar her türlü yemeğe ulaşma imkanına sahipsiniz. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde genel olarak İtalyan, Fransız ve Çin mutfağı daha yaygındır. Fakat Johannesburg şehri bu açıdan diğer şehirlere göre daha geniş bir yemek kültürüne sahiptir. Kafe adını taşıyan yerler sizi yanıltmasın. Güney Afrika kafelerinde paket yiyecek ve içecek alabilirsiniz, ama kahve keyfi yapmak için oturabileceğiniz yerler çok nadir bulunmaktadır.
Her nedense en pahalı olanlar hariç, bütün otellerde kahvaltı ücrete dahildir. Dahil değilse, taze meyve ve meyve suyu, sıcak veya soğuk mısır gevreği, ringa veya tütsülenmiş balık, bacon veya sosis, kızarmış ekmek ve küçük ekmek, tereyağı ve reçelden oluşan bir kahvaltının gayet fiyatı uygundur. Doğal parklarda ise kahve veya çayı gün doğarken, hatta daha önce alıp sabah kahvaltısından önce vahşi yaşamı izleyerek yudumlamak paha biçilemez.

Balık ve Deniz Ürünleri

Snoek
Güney Afrika’da ne yenir derseniz tabi ki ilk tercihlerinizden biri de deniz ürünleri olacaktır. Limandaki restoranların doluluğu size yemeklerin lezzeti hakkında kısa bir fikir verebilir. Bu konuda uzmanlaşmış olsun olmasın, çoğu restoranın menülerinde okyanustan elde ettikleri taze deniz ürünleri bulunuyor. Kap sombalığı, Avrupa ve Kuzey Amerika sombalığından farklı, lezzetli, beyaz etli bir balıktır. Kingklip kocaman, etli bir balıktır ve filetosu enfes olmaktadır. Snoek ise soğuk sularda yetişen bir balık türüdür. Tütsülenerek yemek öncesi veya kızartıldıktan sonra ana yemek olarak servis edilir. Steenbras çipuraya benzer.


Pharlemeon


Kabuklu deniz hayvanları arayıp bulamayacağınız kadar güzeldir. Midye, perlemoen (denizkulağı), büyük karides (son zamanlarda genellikle Avustralya’dan ithal edilir). Yerli kerevides enfestir. İstiridyeler üzerine sıcak sos dökülmüş olarak servis edilebilir ve eğer istiyorsanız mutlaka önceden belirtmeniz gerekmektedir.

Et Çeşitleri

Güney Afrika'nın en favori ve beğenilen yemekleri arasında “top one” diyebileceğimiz braaivleis (barbeküde et)’i kesinlikle denemelisiniz. Bahçe veya piknik mangalında hazırlanan bir ziyafettir. Bu işi genellikle erkekler yapar ve yaptıkları işi de çok ciddiye alırlar. Bu amaçta özel etler satılır ve kalitesine göre özel kömür seçilir.
Braai
Eğer şansınız yaver giderse bir Braai ziyafetine davet edilebilirsiniz fakat, etleri ve odunu satın alarak doğal yaşam park alanlarında bulunan barbeküleri kullanabilirsiniz. Ayrıca, birçok biftek restoranı açık havada alacağınız lezzete yakın güzel servisler sunar. İsteseniz de istemeseniz de, aşçı etleri barbekü sosunda ızgara yapar. Mönüde genellikle başka soslar da yer alır, “maymun guddesi“ acı yemeye bayılanların yardımına koşmaktadır.
Biftek restoranları ve diğer restoranlarda kuzu, dana, domuz, kümes hayvanları ve av eti gibi birçok çeşit bulunur. Bütün servislerin yanında, tabakta patates (genellikle kızartılmış veya fırınlanmış) ya da daha az yaygın olarak pilav ve haşlanmış sebze (bezelye, brokoli, havuç, mantar, kabak, balkabağı) ya da mısır yer alır. Biftek restoranları ve başka bazı restoranlarda da Amerikan tarzı salata barları bulunur.

Yerel Lezzetler

Boerewors
Geleneksel Güney Afrika et yemeklerini ve özellikle Kap'ın kayısı, badem, chutney ve keskin köri sosuyla harmanlanmış et yemeğinin tadına bakmadan ayrılmayın. Boerewors, sığır ve domuz eti olarak farklı çeşitlere sahip bir çeşit sosistir. Hot dog tarzı yiyecekleri seviyorsanız kaçırmayın derim. Bredie ise, koyu domates sosunun kuşbaşı koyun etiyle kavrulmasından yapıla bir yahni çeşididir. Sirke, sarımsak, köri ve kayısı ile terbiye edilmiş kuşbaşı kuzu etiyle pişirilmesi sonucunda ortaya çıkan sasatie, Güneydoğu Asya'nın sate'sine benzeyen leziz bir kebap çeşididir. Yerel lezzetlerin arasında tütsülenmiş domuz etini de unutmamak gerekir.




Kurutulmuş et dilimleri olan biltong, soğutucuların olmadığı dönemlerde yiyeceği koruyabilmek ve yolculuk esnasında taşıyabilmek için yapılırdı. Günümüzde lezzeti çok beğenilir ve impala etinden devekuşu etine kadar pek çok türü vardır .
Biltong

Tatlılar

Eğer hala yiyecek yeriniz varsa, elmalı pasta, melktert (üzeri hafif ve ince kremayla kaplı küçük pasta), cheesecake veya İngiliz tarzında trifle (üzeri meyve, fındık, kremalı kek) alabilirsiniz. Arkasından, küçük tatlı ananaslar, elma, üzüm, farklı çeşitlerde muzlar ve naartjie (narenciye) gibi taze meyveler bulabilirsiniz. Gerçek meyve lezzetlerinden yapılmış ev yapımı dondurmaların da tadına bakın.
Melktert
Brie, camembert, cheddar, gouda, mozzarella ve başka birçok Avrupa peynirinin harika Güney Afrika versiyonları, fiyatlarının daha ucuz olmasından başka asıllarından ayrılmayacak kadar lezizdir.
Tatlınızı bitirmeden önce, garson hesabı getirebilir. Bu kalkmanız gerektiği anlamına gelmez. Çünkü Güney Afrikalılar bizler gibi yemekten sonra masada pek oyalanmıyorlar.

Şaraplar ve Diğer İçkiler

Kap şarapları uzun bir geçmişe sahiptir. İlk yerleşimciler klasik üzüm çeşitlerini ektiler, 1880 yıllarında Avrupa bağlarım vuran salgın hastalık Güney Afrika’yı da etkiledi ve ülkedeki üzüm bağlan dayanıklı Amerikan aşısıyla büyük ölçüde yenilendi.
Beyazlar için Riesling, Chardonnay, Sylvaner, kırmızılar içinse Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Gamay ve Merlot hala en yaygın üzüm çeşitleridir. Bunlara ek olarak iki tane de yerli Güney Afrika çeşidi vardır: Steen, tatlı ve orta sertlikte beyaz şarap, rosé ve şampanya tarzı şarapların yapımında kullanılan bir üzümdür, Diğeri, Pinot Noir ve “Hermitage” (Cinsault) arasında bir tadı olan ve sek şarap yapımında kullanılan Pinotage'dır.
Şaraptan başka, Avrupa tarzı bira (çok soğuk servis edilir), iyi bilinen hafif içki markaları (soğuk içecekler), ve maden suları bulunur. Taze sıkılmış veya pastörize meyve suları çok lezzetlidir. Guavu, limon, mango, kayısı, Şeftali ve armut karışımlarından yapılan egzotik içecekleri de deneyebilirsiniz. İçmek İçin musluk suyu İsteyebilirsiniz, her yerde içilebilir.
Not: Çoğu restoranın şarap ve alkollü içki ruhsatı yoktur ve bu nedenle Önceden kontrol etmenizde fayda var. Güney Afrikalılar ruhsatı olmayan restoranlara kendi şaraplarını kendileri götürürler. Eğer yanınızda yoksa, yakındaki bir dükkandan şarap alabilmeyi düşünmeyin, çünkü dükkanlar genellikle sadece normal alışveriş saatlerinde açık. Pazarları kapalıdır.

Eğer konaklama, restoranlar veya nereleri gezebileceğiniz hakkında bilgi almak isterseniz yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder